Fjala Yll ose Hylli


ylli

Emri YLL, është i përdorur shumë nga shqiptarët.. Në anjë vënd të botës nuk është gjetur kjo fjalë, përveç se në gjuhë hyjnore Pellazgo- shqipe.. Në lashtësi ky emër çuditërisht ishte shumë i përdorur, sidomos në dokumentet epigrafike antike.. Nga Egjeu deri në Etruria (etruske) shkrime si YJ, YJNOR,HYJNERON, janë gjetur me bollëk dhe ku vërtetohen se sjan tjetër veçse, tema ekskluzive (Pellazgo-ILire-Etruske. Nga kjo ne mund të nxjerrim një përfundim se emrat të shumtë me rrënjën (YJ-YL) mund të jetë me origjinë proto-indo-evropiane. Dhe duke marrë në konsideratë se emri YLL në të gjitha gjuhët e tjera indo-evropiane nuk kanë ngjashmëri fare..Përshembull YLL; YJE, ose YJET, në gjuhën e lashtë Sanskrite yllit i thonë (Astra), Italisht (astro, stella), Spanjisht (Estrella), Portugalisht (Estrela), English (Stars), Greqisht (Aster) Persisht (Setareh), Gjermanisht (Stern), në shqip (YL=YLL).

Në të gjithë kontinentin Evropian janë gjetur emra që ka ngjashmëri me emrin YLL , të regjistruar në alfabetin Pellazgjik dhe janë interpretuar gjithmonë vetëm, nëpërmes gjuhës shqipe.

Source: Faqja Facebook https://www.facebook.com/pages/Legjenda-e-Shqiponjave

 


Leave a Reply