Gjuha shqipe gjuha e parë e njerëzimit


babylon

“Ajo flitej, që kur u ndëtua ( KULLA BABELIT)”

Kulla e Babelit që përmendet në bibël, ishte një kullë në ndërtim për të arritur qiellin dhe vehtë Zotin. Njerëzimi i bashkuar që flitnin të njëjtën gjuhë, nisën te ndëtonin këtë kullë gjigande. Perëndia që vëzhgonte kryelartësinë e njerëzimit, vendosi të përshtjellonte gjuhën e njerëzimit, që ata të mos kuptohen më me njëri-tjetrin..

Ashtu Zoti e bëri dhe kështu parandaloi çdo përpjekje kolosale të tillë në të ardhmen e njerëzimit.


2 comments

  1. mir greket e vodhen po aq lop ka qen akili sa as me shkrue dy fjal shqip nuk diti.pse nuk bon shkrim lexim pellazget ne gjuhen shqipe por ne te huja.njejt si na sot ne 6 shtete me 600 parti e serbi ,turku e arabi thelle e me thell duke na hy.

    1. Lexomë me kujdes e kuptomë :…Këtu …në këtë moment historik…nuk bëhet fjalë për vjedhje ! Flitet për një kohë kur …në një super qytet…polis …cit’i… plot me të ardhur e të lindur aty…ku ngaqë ishin shumë…shumë…në krahasim me grumbullimet e popullsisë në vend-banimet fisnore apo klanore…këto popullsi u quajtën ”Shumerë” në kuptimin ”të shumtë…poli’…cit’e tjera që pak a shumë në shqip …ti e di se ç’kuptim kanë…? ! Paraqesin në forma simbolike-sinonimike konceptin e …” shumësisë” . Dhe janë …pikërisht …këto sinonime konceptuale që e kanë origjinën tek koncepsioni bazë logjik që rrjedh nga fonema ”…Uuuu’ Uuuur Uuuurm Uuuurmp Uurb (Shtuar para …pyetjen habitse-sasiore shqipe …”sa! ?”)…Sa uuurmp …e ku ”a”ja bie e në vend të saj një ”h” emocionale shtohet…e ku bashkë me ”u”të e shumta bien dhe ”r” e ”p”…duke rezultuar sot me fjalën Shqipe …” Shuuumë” ….pra…janë pikërisht këto sinonime që u shpërndanë në drejtim të ”rrezeve të një burimi drite”…e që në kushtet e athershme të kufizimit të lëvizjes për arsyen e mundësive të asaj kohe prehistorike…atherë …këto sinonime u ngulitën si ”të vetmet”koncepte për nocionin e dhënë…duke lindur dasia e Gjuhëve Nacionale…dhe vetë…Nacionalizmat që mund t’i konceptojmë me ”…Të lindurit pranë…ata që kanë një vendlindje ”…për aq sa mbajnë mend …”Koncepti i sotçëm i kombësisë… ndaj edhe…vetëdeklarohet ! …Se qëndron në mes të ”origjinës së largët të gjakut”që është nji për të gjithë…dhe origjinës së afërt të vend-lindjes…që është shumë e diferencueme…por e koncentrueme konceptualisht sot ..sipas vendeve ,rajoneve apo shtet-kombeve …duke kriju dasi të reja si Amerika e sotme ,Kanadaja, Australia e tjera.

Leave a Reply