Histori për vjetersin Ortodokse


Nga Feri Arifi,

Sot me erdhi ideja e Publikimit të një koncepti përmes disa njësive tematike të sjelli një pasqyrë të gjerë të lokacioneve arkeologjike dhe vendeve të identifikuara në shumë foto interesante. Por sot ? shumë shqiptar Mësues, Profesor, Doktor, historie shkruajn e thonë ato çka i thonë të hujet e armiqet: Olsi Jazexhi, në intervisten për gazetën Tema, ku thotë se shqiptarët, deri para vitit 1912, kanë qenë turq. Po pse keta profesor nuk mblidhen me një truez të shofin se shqiptaret Ortodoks më 1912 nuk ishin serb por siç thonë e shkruhet nëper akademit serbe. Shqiptaret Ortodoks dhe mysliman në kosovë maqedoni kanë çenë vllezer të një gjaku ku deshmitë në anomaravë janë të shumta e të pa kontestushme nga shqiptaret 500 shtëpi shqiptare e 300 ortodokse vëllezer te një gjaku jo më larg se 5 brez por, jo vetem ky fshat ka dhe dhjetra fshatra të këtyre llojeve që u kthyen gjysma ortodoks e gjysma në mysliman e që i pranojnë vllazrin në 5 breza në mes vetë. Madje, Në anomorav eshtë e vertet historike se ka fshatra të lashta qe sdihet historia e lashtsia si ne banor dhe artifakte janë Korbliqi, Mjaku, Debelldehu, Bresti si qender e të gjitha ketyre vendeve Buzaviku, Shoshara, Mogilla, Pozhorani, Zhitija, Ballanca, Sodovina e Jerlive, Smira ku eshtë e deshmuar, Letnica, Verrnakolla, Remniku, Terpeza Binça, e plot tjer fshatra. Por, si eshtë e mundur që profa e Dr. të flasin si papagalla të pagur nga sherbimet e huaja e guxojnë e sidomos profesoret e shkrus të librave u thonë kta e kanë mirë ja fjalet. sepse këta kanë lexuar. kur ai dr. thot:
” KUR TURKU HYRI NË KOSOVË KOSOVEN E GJETEN TË ZBRAZET PA NJERZ” e kur njeriu fillon të flas më këta Dr. e prefesort thonë hesht se ky i dinë gjerat jo jo në kët tokë kishtë në çdo fshat e vend shtëpi e banor ortodokse shqiptare e verteta ishte kjo edhe Hoxhet e thjeshtë që nuk kishin ndikim nga shteti e thanë këtë se me ortodokset ishim ashtu afer sa cipa e çepes larg në mes vete. E ku thonë serbet se Perandoria Osmane ishte ajo që krijoi kombin shqiptar. i themi serbis ku e ke lashtsin serbe në Kosovë më 1912 i grabite manastiret shqiptare. Serbia me kësisoj pretendimesh vazhdimisht ka shfaqur sbashku me Akademin e saj në bashkpunim me turqit e moren atë shka ishte krishtere e shqiptaret te pa fuqishem i humben nga dora saj. Po serbeve pse ne nuk i kundervihemi me argumente të artifakteve e tu themi ku i keni varret e juaja në Kosovë para viteve 1921 a ësht ky argument. Prandaj nē kosovën tonë e anomaravë ne masen e popullatës ka artifkte që asnjë popull nuk i ka , Pse kjo qeveri nuk ndan një fond për ti mbledh artifaktet dhe ta hap një galeri për këto artefaktet, po aq dhe objektet dhe lokacionet arkeologjike, të prezantuara përmes fotografive të shumta, Kala mbi 100 e tuma 100 e tumolla ti trgoj botes se kjo tokë këta manastire janë shqiptare. nga Deqani Peja e Graqanica sepse janë tonat.
Këto foto janë nga e kaluara e shekujve e qe me mija u shkatrruan nga dora e huaj sidomos asaj serbe e turkofile nëpër periudha të ndryshme kohore. Ky publikim është një dëshmi e shkëlqyer se historia vertet e cila shpesh është tjetërsuar dhe e ka humbur origjinen e vertetë, nga lashtësia dhe nga të huajt sot duhet ti kthehemi në forma të ndryshme, që paraqesin gurëvarret e stolisura me simbole të ndryshme, që nga dielli në hënë, e nga hëna në yll e deri tek sfastikat, që sjellin lidhjen e njeriut të lashtë me qiellin dhe universin e kësaj toke të Pellazgeve ku nuk dallojn me universin në përgjithësi, të cilat janë të gëdhendura edhe në shtëpi tona por dhe nëpër gurëvarre të kësaj toke dhe popullatë që ishte ajo popullata Pellazgjikja e vjetër.
Publikimi i rezultateve të hulumtimit është një shembull konkret se si duhet të hulumtohet se si duhet që familjet Ortodokse para 120 vitetev ndrruan komb dhe humben identitetin kombtar jo me larg mos shkoni sepse këtu është qelsi i kësaj toke shqiptare serbia eshtë genjeshtar serbeve të kosovë u thonte në serbi ju jeni shqiptar e tu tregojm te verteten e hidhur shqiptare me vllezrit e vet.


Leave a Reply