Horae – Hora – Oret perëndeshat, shoqëruese të Afërditës në Olimp


 Ato ishin bijat e Zeusit dhe Themis, gjysmë-motrat e Moirai.         Një detaj i Horae Serenae nga Edward Poynter (1894).     Në Himnin homerik të Afërditës ato përshëndesin Afërditën në lindje të saj dhe e shoqërojnë atë në Olimp.

horae_p2

Përmendja më e hershme e shkruar e Horai është në Iliada ku ata shfaqen si rojtarë të portave të Zeusit. ” Sipas Hesiodit, Horae ishin bijtë e Zeusit, mbretit të perëndive, dhe Themis, një Titaness, dhe emrat e tyre (Eunomia, Dike, Eirene-i.e. mirë, drejtësia, paqja.         Pausanias, Përshkrimi i Greqisë 5. 1         “Këto Horai (Hora)-Orët në poezinë epike përfshihen midis bijave të Zeusit. Homeri edhe në Iliada thotë se Horai-Oret i janë besuar qiellit, ashtu si rojet e gjykatës të një mbretërie”.

horae_p3

Horai (Horae)-orët janë konsideruar si perëndesha të pavdekësisë: ato ruajnë portat e qiellit, duke pranuar vetëm perëndi; ishin të pranishëm si infermiere të perëndive; duke dorëzuar ambrosia, ushqimin e perëndive.         I. Ambrosia, ushqim i perëndive         Quintus Smyrnaeus, rënia e Trojës 4. 128          “Kendimi i Peleut” martesor e të begatshëm, ne dasmën e Peleut dhe Thetis, të gjith te pavdekshme te bekuar sjellë për të kaluar nga kreshta e Pelion-së; kënduar në festën ambrosiale kur shpejtë Horai (Horae, orët) solli në duart e pavdekshme tabelat e argjendit të përcaktuara me nxitim nga Themis dmth nëna e Horai -Orët duke qeshur dhe kenduar si Nymphai (Nimfat) me kupa të arta të përzier ambrosia .

Nonnus, Dionysiaca 13. 22

horae_p4

Iris jep një mesazh nga Zeusi te perendia Dionysi i ri : Ejani, të heqim trysnit e e betejës në duart tuaja, nga veprat tuaja te gjykata e pavdekshëm e Zeusit dhe Horai. (Hora, orët) nuk do të hapë dyert e Olimpit për ju nëse ju luftoni [dmth Horai pranojne perëndi të tjera në qiell .         Për më shumë informacion mbi Horai si derëtarët e qiellit shih:         Horae Kujdestarët e dyert e qiellit.         Pausanias, Përshkrimi i Greqisë          Në mesin e skenave përshkruar në fronin e Apollonit në Amyklai (Amyclae) pranë Spartës: Moirai (Moirae, Fatet) dhe Horai (Horae-Orët), dhe me ta Afëdita -Aphrodite, Athena dhe Artemis, mbanjne në qiell Hyakinthos (Hyacinthus) dhe Polyboia (Polyboea), janë motra, thonë ata, dmth që u dhanë pavdekësinë qiellit.

Pseudo-Hyginus, Astronomica 2. 5 (trans Grant.) (Roman mythographer)

corona

Corona kjo mendohet të jetë kurorë e Ariadne-së, të vendosur nga At Liber Dionysi ndër yje. Në fakt thonë se kur Ariadne në AT -Liber në ishullin e Dia-s, dhe të gjitha perënditë dhanë dhuratat e saj të dasmës, ajo ka marrë këtë kurorë si një dhuratë nga Venus-Afërditë dhe Horae -Orër (stinët).         Infermieret E DARDANUS (DARDANIT)         Nonnus, Dionysiaca 3. 195 ff          “Dardanos-Dardani , vëllai Emathion, ishte ai që shtrati i Zeusit kishte lindur, të cilin Dike (Drejtësia) e ushqeu dhe kujdesur për kohën kur Horai (Horae) -orët vrapuan në rezidencën e mbretëreshës Elektra (Electra), duke mbajtur skeptrin e Zeusit me mantelin e Olympit, me profecite, sundimi i pazgjidhëshëm i garës Ausoniane [Trojanet]. Horai sjellë fëmijën, dhe me një orakull të parevokueshëm te Zeusit, duke lënë shtëpinë e Elektra-së, kur për herë të tretë një përmbytje e shiut kanë përmbytur themelet e botës me valët e tmerrshëm.

Nonnus, Dionysiaca 10. 170 ff:

“Barka e lirë e valëve të lumit Patoklos (Pactolus) në Lydia u shpirtëruan me vetë-rritjen e trëndafilave , nga zambakët e Horai (Horae,-orët ,e detet .

Philostratus the Elder, Imagines 2. 34 :

“Nuk shkel mbi zymbyl ose trëndafili” Unë do të them me Horai -Oret e pranverës me kohë; duke shkelur nga ato duket e ëmbël dhe të nxjerrin një aromë të ëmbël. Kët janë si të thuash, të formuar pikturë; por si për Horai vetë, ata janë shumë simpatike të arta e të mrekullueshëm. Si ato këndojnë, dhe se si ato rrotullohen në valle. Vini re krahun ngritur, lirinë e flokëve, një shpullë të ngrohtë nga drejtimi fluturues, dhe sytë që bashkohen në valle. Ndoshta ato na lejojnë me endje një përrallë për të pikturuar sepse mua më duket bie në Horai -oret si ato kërcenin, u kapën nga ato në vallet e tyre, perëndeshat ndoshta duke aluduar se (Hora)-oret duhet të marrin pjesë në pikturën e tij. ”

Anacreontea, Fragment 5
horae_p1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“The Horai (Horae-Oret stinet janë duke vallezuar me trëndafilat e parë te lezetshëm.”         Pindar, Odes Fragment 30          Themis nusja e shpëtimtarit Zeusi , dhe kjo i lindi atij Horai (Horae, Stinet), me fileto të artë dhe shkëlqim frutash, Horai/ orët që janë gjithnjë të vërteta.

Source : Shqipe Hoxha për – http://shqiperiaebashkuar.al


Leave a Reply