HYRIA


Shkruan: Shqipe Hoxha

HYRIA është toponim i përmendur në katalogun e anijeve te Homerit, ku pozita udhëheqëse në listë është dhënë për kontigjentet nga Beotia…

Is a toponym mentioned in Homer’s catalogue of the ships, where the leading position in the list is given to the contingents from Boeotia, where Hyria and stony Aulis, where the fleet assembled, lead the list.

Ne Iliada” te Homerit, këtë vepër monumentale të tij, fiset dhe popujt i emërton sipas emrave të krahinës përkatëse, si : Beoti dhe Beotë, Orkomen dhe Orkomenas, Fokidë dhe Fokezë, Arkadi dhe Arkadas,….

 

 

Pellasgo-Ilirët e mbanin veten si pasardhës të gjarprit. E tërë kjo na bën me dije se Kadmi kur erdhi në Beoti gjeti aty “pellazgë autokton”.

Një qytet i quajtur Beotian Hyria (Orioni mitik) ishte “një qytet kryesor Messapian në Messapian e lashtë.” Ky rajon i fundit ishte thembra e Italisë (Salento), Sipas Herodotit Hyria u themelua nga kretasit, edhe pse ka pasur një Messapia edhe në Eube.

Pindar permend se priftëresha Pythiane para-olimpike e Delfit ka mbetur bleta e Delfit kohë pasi Apollo kishte uzurpuar orakullin e lashtë me faltoren.

 

Hymni homerik i Apollonit pranon se dhuntia e Apolo-së nga profecia së pari erdhi tek ai nga tre bletë-shërbëtore. ”

An anicent Greek silver tater of Hyria (the Hyrianoi) with head of Athena

in engraving of Orion from Johann Bayer’s Uranometria, 1603 (US Naval Observatory Library)

The Fountain of Orion, in Messina, Italy


Leave a Reply