Manastiret Ortodokse Shqiptare ne Veri


prmbledhje_nga_ilirida-online.com (3)-54

Në shekullin e XIII Shqiptarët e Veriut (Ghegët)
Duke e parë rrezikun nga sllavizimi,pasi që i takonin besimit Ortodoks,Shqiptarët

Ortodoks të Veriut vendosen që të konvertohen në katolik,konvertimet u bënë kryesisht në Dardani (Kosovë) dhe dhe ne zona tjera të veriut,sepse i takonin besimit Ortodoks. Pjesa tjeter ,Malësia e Madhe,Dukagjini,Malesia e Gjakoves i takonin besimit katolik. Kjo shpjegon kishat në Kosovë dhe Iliridë nuk janë sllave,por Shqiptare pavarsisht se u braktisen (me apo pa deshirë) nga Shqiptaret ato duhet te ruehen,sepse janë provë e madhe,që sllavet deshirojnë ta shkatërrojnë ,dhe me shkatrrimin e ketyre fakteve shkaterrohet edhe origjina jonë.

prmbledhje_nga_ilirida-online.com (3)-55

prmbledhje_nga_ilirida-online.com (3)-56 prmbledhje_nga_ilirida-online.com (3)-57

-Bardhi nga https://www.facebook.com/KunderAsimilimitTeShqipetareve


One comment

 1. Nuk eshte e vertete qe rreziku sllav i detyroi orthodokse e veriut te kthehen ne katolike.
  Perkundrazi.pas renies se konstndinopojes dhe pa vdekjes se skenderbeut orthodokset u gjenden para dy alternatovave: te iknin-te konvertoheshin ne islam- te ruanin fene duke humbur etnine (shkijet).
  Varianti i katert doli pasi Vatiikani beri programin FIDE me qellim qe te ruhej kristianizmi ne tokat e orthodoksve tashme te pushtuar nga osmanet.
  Kjo shkaktoi qe gradualisht nje pjese e veriut u katolicizuan sepse vatikani investoi duke ndertuat kisha duke paguar para.
  Eshte puerilizem te mendohet per ate kohe qe arberit orthodokse u kthyen ne katolike nga frika e sllaveve. Perkundrazi orthodokset arber kane qene miq te mire me sllavet aq d luftuan ne koalicion me ta ne 1389.
  Armiqsia filloi kur shqipfolesit myslimane u bene drejtues te trevave te arbrit dhe epirit dhe morren tokat e pronat e te pareve.

Leave a Reply