Mbreti legjendar i Alba Longës, Tiberin Silvius


MbretI legjendar i Alba Longës, Tiberin Silvius!

 

TiberinI është një figurë në mitologjinë romake. Ai u shtua në 3,000 lumenjtë (djemtë e Oqeanit dhe Tethys), si gjeniu i lumit Tiber.

Sipas Librit VIII të VIRGJILIT Eneida epike, Tiberini ndihmoi Enean pas mbërritjes së tij në Itali nga Troja, duke sugjeruar atij se ai kërkon një aleancë me Evander e Pallene në luftën kundër Turnus dhe aleatëve të tij (shih themelimin e Romës). Me Manto, Tiberin ishte babai i Ocnusit.

 

Virgil, Aeneid, X, 198ff

Tiberini njihet gjithashtu si zot i lumit, i cili i gjeti Romulin dhe Remin binjakët dhe ua dha ulkonjes (që kishte humbur këlyshët e saj) për të pirë gji. Ai më vonë shpëtoi dhe u martua me Rhea Silvia, nëna e binjakeve dhe një Virgjërëshe Vestale e cila ishte dënuar me vdekje.

 

Tiberinus (statue from the Campidoglio, Rome).

Altar, showing Tiberinus (bottom right) revealing the twins

Tiber As A God. Campidoglio, Rome.

Burimi: Shqipe Hoxha


Leave a Reply