MELIAI (“Nimfat e mjaltit”) e ushqyen Zeusin me mjaltin e bletëve !


Nga Shqipe Hoxha

MELIAI (Meliae) ishin nimfat e pemës e hirit, të lindur nga Gaia (Gaea, Toka), kur ajo ishte e mbarsur nga gjaku i Uranit të kastruar (Urani, Qielli).


Ata i ushqyen djemtë e tyre me mjellmën e hirit dhe i armatosën me heshtat e krijuara nga druri i pemëve të tyre (melia).
ME’LIA (Melia). Në formën shumëngjyrëshe Meliai ose Meliades është emri i nimfave, të cilët, së bashku me Gjigantë dhe Erinnye, dolën nga pika e gjakut që ra nga Urani dhe të cilat ishin pranuar nga Gaea.
Edhe nymphat që u përkujdesëne për Zeusin quhen Meliae. (Hymn, Callim, në Jov 47, Eustath, ad Hom, fq 1963)
Burimi: Fjalor i biografisë dhe mitologjisë greke dhe romake.
Gigantes dhe Meliai i Hesiodit janë ndoshta Kouretet (Curetes) dhe Nimfat e malit Ida në Krete që u kujdesen për Zeusin e mitur.
Emri Meliai sugjeron si “ash-tree” melia dhe “mjalti” meli. Cf. Callimachus, himni i Zeusit.
Virgjili, 4. 149 ff (trans Fairclough) (Romake bucolic C1st B.C.):
“Cilësitë që Jove [Zeus] i ka dhënë bletëve të jenë kafshë shoqërore, madje edhe shpërblimin për të cilin bletët ndoqën tingujt e tunezave dhe goditën bronzët e Curetes, dhe ushqyen mbretin e Qiellit brenda shpellës së Dicte. ”
Meliai (“Nimfat e mjaltit”) e ushqyen Zeusin me mjaltin e bletëve.
Në mitologjinë e lashtë, Melia ose Melie (Μελίη) ishte një nimfë Bithiniane, e cila ishte, nga Poseidoni, nëna e Amycus, mbreti i Bebryces.
Hyginus, Fabulae 17; Apollonius i Rodos, Argonautica 2.1-4; Servius,
Komentari mbi Aeneidin e Vergil 5.373; përshkruhet vetëm si “një nimfë bithiane”
në Apollodorus, 1.9.20 (shih shënimin e Frazer), f. 386.
meliae: “ Angel (1904-5) Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875 – 1911
Antique Master Print-zeus-kouretes-amalthea-beehive-poussin -e.

 


Leave a Reply