Nishi ishte i shqiptarëve


prmbledhje_nga_ilirida-online.com (3)-48

Nishi 1879 Historia e Nishit është shumë e lashtë, ishte kryeqendra Dardane se bashku me Shkupin dhe Ulpianen(Prishtinen) Emri Nish rrjedh nga gjuha shqipe Nish(Nje,I pari..)

pasi që para mijera vitesh Nishi ishte qendra kryesore Politike,Ekonomike,Kulturore Dardane,aty mbreti Gent filloi te prodhon edhe monedha Ilire..

Ne Kongresin e Berlinit me 1878 ne Qershor fuqite e medha padrejtesisht i dorzuan Serbise,brenda viteve 1878-1880 Serbia largoi nga Nishi mbi 150 000 shqiptar dhe vrau e masakroi mbi 70 000.Sot rreth 30% e popullesise ne Kosove(Shqiptare) jane me origjine nga regjioni i Nishit.Nga kjo treve linden edhe Perandoret me me ze Romak me origjine Ilire si .Diokleciani dhe Justiniani.

Nishi (Naisus) është qytet në Serbi, Nishi gjindet afër 200 km në jug të Beogradit . Dikur ishte i banuar me Shqipëtar-Ilirë këtë e dëshmojnë të dhëna të kronistëve të ndryshëm deri ne vitin 1878. Ku në kongresin e Berlinit u cungua trungu i shtetit Shqipëtarë…,,, FATMIR HASANI


Leave a Reply