Pellazgo – Ilirët jane rraca e ashtëquajtur(Pjell – bardhë)


 

Pellazgo – Ilirët jane rraca e ashtëquajtur(Pjell – bardhë),rraca e bardhë ( Rraca Arjane ). Arë – Janë.

Termat ,pellasgë, arias, etruskë, arbëreshë etj,etj,etj. janë sinonime dhe shënojnë në fakt po atë element rrënjë me cilësime të ndryshme. Kështu, Pellazg, pellasgo-s ose pelargo-s në kundërshtim me të gjitha shpjegimet që kanë dashur t’i japin deri më sot, duke u mbeshtetur mbi SPELUNCA = shkëmb, dhe ne shqipen banorë të shkëbit , mbi Pelargos = det i brendshem…mbi Pel dhe argos etj…

shpjegohet vetem me ane te gjuhes shqipe qe do te thote I LINDUR I BARDHE ose nga rrace e bardhe. Nuk ka asnjë hije dyshimi se termi Pelargo-s eshte term i perbere pellazgjik ose shqip, i greqizuar ose helenizuar shume me vone.

Duke e zberthyer vijme me lehtesi te forma e tij primitive origjinale mjafton qe te ndjekim nje metode dhe me etapa; Pelarg , eshte transkriptimi grek i pellazgjishtes ose i shqipes ; PIELLARG primitive qe ne gjuhen e evoluar ose ne shqipen e sotme na jep; piell(b)ardh(ë) duke qenë b një epentemë e një mbarese toske, që në gegërishten mund të bjerë edhe g=dh e anasjelltas duke patur gjithnjë domethënien ; i lindur i bardhë ose pinjoll i bardhë.

Forma primitive pellazgjike ose shqipe; PIELLARG ka evoluar dhe ka dhënë ( kur greqishtja nisi të formohej mbi bazën e fondit pellazg ose shqip, të plotësuar me anë të shtesave të tjera të huaja) fjalën greke Pelargos , e cila më vonë u bë Pelasgos duke ndryshuar r ne s si te ; tharos = kuraje,guxim, arin = mashkull, tirinos= tirrenas, piros = i zjarrit etj, e qe jane bere ; tharsos e thrasos, arsin, tirsinos, pirsos etj.

Burimi: Legjenda e shqiponjave


Leave a Reply