Sot na thërrasin ‘vëlla’, por shikoni si turqit masakronin dhe varnin shqiptarët


 
Sot Shqipëria dhe Turqia kanë marrëdhënje të mira, aq sa turqit na konsiderojnë si popull vëlla. Por për 500 vite, perandoria osmane pushtoi Shqipërinë.

Gjatë 5 shekujve nën zaptimin e Sulltanit, populli shqiptar nuk reshti përpjekjet e tij për liri.

Në këto foto të rralla të Ernst Jackh janë bërë në Shqipëri dhe në Kosovë në vitin 1910.

Në foto bien në sy kudo malësorët shqiptarë gjatë kryengritjeve anti-osmane, si në malet e veriut të Shqipërisë ashtu edhe në Kosovë.

Bën përshtypje vetëm një foto në Fushë Kosovë, ku populli ka dalë për të përshëndetur me dashuri të madhe Sulltanin. Dy burra në Dibër shfaqen të varur me litar nga një gjykatë ushtarake turke.

Bien në sy burrat e Mirditës që po luten në kishë me armët në dorë. Në një tjetër foto duken disa burra me qeleshe duke ecur bashke me nje karvan turk. Ata janë zënë rob dhe janë detyruar që t’u tregojne udhën pushtuesve.

*Marrë nga faqja e albanologut Robert Elsie


Leave a Reply