Zbulohet prania e oksigjenit në galaxinë më të largëtNje ekip astronomesh ka perdorur radioteleskopin ALMA (Atacama Large Millimiter Array) per te detektuar oksigjenin e nxehte ne nje galaktike te pare vetem 700 milion vjet pas Big-Bang-ut. Kjo eshte galaktika me e larget, ne te cilen oksigjeni eshte detektuar ne menyre te qarte dhe me shume mundesi duhet te jete jonizuar nga rrezatimi i fuqishem i yjeve te rinj gjigante. Kjo galaktike mund te jete nje shembull i burimit

pergjegjes te rijonizimit kozmik ne historine e hershme te Universit. 

Source: @skeptiku.shqiptar

ScienceDaily

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160616151306.htm


Leave a Reply